Monday, 24 August 2015

Sotong sedap, tapi...

Teks: Nurul Aini Mohd Noor

Bismillahirrahmanirrahim...

Sotong.


Makanan yang saya tak pernah tolak bila ada depan mata. Sambal ke goreng tepung ke kerabu ke, tak kisahlah apa pun masakan, asalkan sotong, mesti jadi pilihan utama. Memang tak tengok dah yang lain.

Tapi tahukah anda? 

Sotong adalah antara makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi. Sama seperti makanan laut yang lain, sotong kaya dengan kalsium dan protein tetapi rendah energi. Makanan yang mempunyai sotong sebagai bahan utamanya boleh menjadi sumber kolesterol pada kita.Kolesterol adalah zat (sterol) seperti lemak dalam darah. Kolesterol boleh wujud secara semulajadi dalam aliran darah dan sel-sel tubuh manusia.Kolesterol sebenarnya sangat berperanan membantu menghasilkan sel-sel baru membran, hempedu, sebahagian hormon dan vitamin D. Namun jika berlebihan  dalam darah akan menyebabkan masalah yang serius. 

Dah tahu kolesterol tinggi tapi tetap nak makan, jadi bagaimana?

1. Boleh makan, tapi jangan berlebihan.


2. Ambil langkah berjaga-jaga: ambil suplemen & amalkan gaya hidup aktif.


Suplemen apa yang sesuai?

Phytocol-ST inshaAllah boleh membantu.


Apa tu Phytocol-ST?

Phytocol-ST adalah rumusan daripada beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuhan, buahan, sayuran dan bijirin. Ia membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.

Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan
paras kolesterol dalam lebih 80 kajian.

Di samping itu, ia juga membekalkan 100% nilai fitosterol harian seperti yang disyorkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH). Paling penting, ia tiada bahan pengawet, pewarna, perisa atau pun pemanis tambahan.


Bagaimana ia berperanan?


Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam usus.

Oleh itu, jika kita mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh kita dan sekaligus ia boleh merendahkan paras kolesterol LDL kita.


Sudahkah anda cuba formula terbaik ni?

Jom ikhtiarkan yang terbaik untuk kesihatan kita dengan Phytocol-ST.

Dapatkannya sekarang! Boleh hubungi saya untuk konsultasi PERCUMA.Salam sayang,

Nurul Aini || 013-720 0029
Sahabat Shaklee Anda, 1103786

No comments: