Teks olahan: Nurul Aini Mohd Noor
2. Alfalfa termasuk dalam keluarga kekacang.
3. Alfalfa dapat tumbuh sampai satu meter.
5. Alfalfa mempunyai sistem akar yang sangat dalam.
- Kedalamannya boleh mencapai sehingga 4,5 meter. Disebabkan oleh akar yang menghujam ke dalam itulah, ia terkenal sebagai tanaman tahan kekeringan. Kelebihan ini juga membolehkan Alfalfa dapat menyerap mineral yang tidak boleh didapati di atas permukaan tanah.
6. Orang Arab menggelarnya sebagai Alfalfa yang bermaksud ayah dari tanaman.
7. Alfalfa telah digunakan sebagai ubat herba sejak berabad-abad dalam perubatan tradisional Cina dan ayurveda.
8. Alfalfa kaya dengan mineral, seperti kalsium, magnesium, fosfor, kalium, besi, dan juga vitamin B, C, E, dan K.
9. Alfalfa mengandungi bentuk alami dari fluorida, protein, mineral, serat, asid lemak perlu, dan antioksidan.
10. Alfalfa perlu dielakkan dimakan secara mentah bagi mengelakkan jangkitan Salmonella Saintpaul.
11. Alfalfa harus diambil dalam jumlah yang sederhana. Jika diambil secara berlebihan, ia boleh menyebabkan kerosakan sel darah merah.
12. Alfalfa tidak boleh dimakan oleh pesakit yang mengalami masalah buah pinggang (pernah menjalani pembedahan pemindahan buah pinggang/ginjal) serta wanita hamil.
Sumber: Amazine
Sumber: Amazine
Salam sayang,
Nurul Aini || 0137200029
Sahabat Shaklee Anda
No comments:
Post a Comment