Thursday, 14 January 2016

8 Tabiat Punca Metabolisme Rendah

Teks: Nurul Aini Mohd Noor

Bismillah wa alhamdulillah.


Salah satu penyebab gagalnya diet adalah disebabkan metabolisme tubuh yang rendah.

Metabolisme rendah, bermaksud kemampuan tubuh untuk membakar kalori juga lebih sedikit. Sekuat mana pun kita bersukan, atau seketat apa pun diet yang kita amalkan, tidak akan 'berkesan' mengurangkan kegemukan jika metabolisme tubuh rendah.

Tahukah anda diet yang salah boleh menyebabkan kadar metabolisme tubuh menurun dan membuatkan sesuatu program diet itu gagal. Pengurangan kalori secara mendadak boleh menyebabkan metabolisme semakin lemah dan tubuh sukar untuk menjalankan proses pembakaran lemak dengan baik.

Biarpun mungkin anda berjaya menurunkan berat badan dalam tempoh masa yang singkat, namun ia terus menjadi statik dan berkemungkinan akan kembali meningkat dalam tempoh tertentu.

Tubuh kita mendapat tenaga daripada kalori yang kita makan, dan tahap metabolisme kita pula menentukan berapa cepat pula kalori itu tadi dibakar. Individu bermetabolisme tinggi akan membakar tenaga lebih cepat, dengan itu membawa kepada penurunan berat badan.


8 Punca Metabolisme Rendah

KURANG MAKAN

Makanan penting bagi membakar kalori. Pengambilan makanan secara salah boleh memberi kesan buruk pada tubuh. Jika tubuh kekurangan bahan bakar untuk menjalankan fungsinya (sekitar 1200 kalori bagi wanita dan 1800 kalori bagi lelaki), tubuh akan menekan metabolisme. Ini akan menyebabkan pemecahan jaringan otot yang diperlukan tubuh untuk membakar kalori. Tidak perlu mengambil makanan yang banyak, cukuplah sekitar 430 kalori setiap kali waktu makan dan diselangi dengan 150 kalori kudapan untuk memastikan metabolisme tubuh berfungsi dengan sempurna.

MENGHINDARI KAFEIN

Kafein dianggap sesuatu yang membahayakan tubuh. Namun, kafein yang terdapat dalam kopi misalnya, boleh meningkatkan metabolisme sekitar 174 kalori per hari. Manakala, satu kajian yang dijalankan di Jepun menunjukkan, secawan teh hijau dapat meningkatkan metabolisme sebanyak 12 peratus. Para penyelidik percaya, zat antioksidan yang terkandung dalam teh dapat mempercepatkan metabolisme.

MENGURANGKAN PENGAMBILAN SERAT

Tidak menggemari sayuran dan buah-buahan merupakan punca metabolisme tubuh menjadi lemah. Kurangkan pengambilan karbohidrat dan tingkatkan pengambilan serat seperti roti gandum, pasta dan buah-buahan serta sayuran. kajian menunjukkan, penambahan serat boleh meningkatkan pembakaran lemak sehingga 30 peratus. Wanita yang banyak mengambil serat berupaya memperlahankan kenaikan berat badan ketika usia mulai meningkat.

KURANG MINUM AIR PUTIH

Suka minum air berperisa berbanding air putih? Jika ini tabiat anda, cuba hentikan. Kajian dari Jerman menunjukkan individu yang minum sekurang-kurangnya enam gelas air putih (sekitar 1.4 liter) setiap hari, boleh meningkatkan metabolisme dan membakar sekitar 2.5 kilogram setahun.

KURANG PROTEIN

Tubuh memerlukan protein bagi pembentukan otot selain bertindak sebagai molekul penting dalam proses metabolisme. tambahkan sekitar tiga auns daging bebas lemak, dua senduk makan kacang atau lapan auns yogurt rendah lemak ke dalam makanan seharian anda. Kajian membuktikan protein boleh membantu membakar kalori sekitar 35 peratus.

MENGURANGKAN SUMBER ZAT BESI

Makanan yang kaya dengan zat besi mampu menyebarkan oksigen ke otot. Oksigen sememangnya diperlukan untuk proses pembakaran lemak. Setiap bulan wanita akan kehilangan zat besinya sehinggalah mencapai menopaus. Jika tidak mengambil makanan yang mengandungi zat besi seperti kerang, daging tanpa lemak, bayam dan kekacang, tubuh boleh kehilangan tenaga dan menurunkan kadar metabolisme.

KURANG SUMBER VITAMIN PENTING

Vitamin D penting untuk menjaga jaringan otot untuk bekerja. Kita jarang mengambil makanan yang mengandungi vitamin D padahal tubuh memerlukan sekitar 400 IU per hari. Vitamin D boleh didapati dalam tauhu, susu yang diperkaya dengan vitamin D, salmon dan telur.

KURANG AMBIL SUSU

Kekurangan kalsium juga boleh menyebabkan kadar metabolisme tubuh menurun. Terdapat kajian yang menunjukkan, pengambilan kalsium daripada susu tanpa lemak atau yogurt rendah lemak mampu mengurangkan penyerapan lemak daripada makanan lain.


7 Cara Nak Kenal Metabolisme Rendah

1. Berat lagi senang naik daripada turun

Petanda nombor satu metabolisme lembap: Your old weight loss tricks simply don’t seem to work anymore.  (Nota: kalau anda mempunyai penambahan dan penurunan berat badan yang tak menentu, saya cadangkan anda jumpa doktor dan buat pemeriksaan kesihatan untuk memastikan tiada isu berkaitan perubatan)

2. Berat badan tak turun-turun walaupun dah banyak exercise

Kita pernah dengar banyak kali: Menurunkan berat badan adalah berkaitan dengan kalori yang masuk dan keluar dari badan kita. Jadi secara teorinya, apa pun yang kita makan tak akan jadi masalah selagi mana kita bakar lebih kalori semasa bersenam. Tahu tak, pernah ada kes ada orang berlari 10 batu sehari tapi tak berjaya turunkan berat badan. Sebenarnya ia bukan soal kalori, tapi yang penting adalah apa makanan yang kita supply pada badan sendiri. Ye, senaman boleh membantu, tapi dengan syarat kita kena amalkan tabiat pemakanan yang betul. Jangan buat kerja gila seksa diri buat workout 2 jam tetapi makan tak jaga. Tak berbaloi.

3. Berat naik walaupun hampir tak makan langsung

Sesuatu yang buruk akan berlaku jika anda menyekat diet anda. Badan kita akan melalui emergency mode. Disebabkan ia tidak mendapat bekalan makanan yang mencukupi, metabolisme kita akan mula beranggapan; “eh kita dah tak banyak makan. jadi lebih baik mula menyimpan."

Badan kita sebenarnya cuba menyelamatkan nyawa kita. Daripada kebiasaannya membakar lemak untuk bahan pembakaran, ia simpan lemak untuk masa depan. Itu bukan apa yang kita inginkan. Kita hanya perlu memberi makan kepada badan dan metabolisme kita untuk turunkan berat badan. 

The key is feeding it the right foods that stoke your metabolic fire!

4. Ada benjolan lemak baru yang tak pernah ada sebelum ini

Kita semua mungkin ada 'benjolan berlemak' di bahagian tertentu yang menyebabkan kita nak turunkan berat badan. Tapi bila kita terperasan dah 'timbul' lemak dekat kawasan baru, ini mungkin petanda metabolisme kita lembap. Badan kita mencari tempat baru untuk simpan lemak. Lemak di sekitar bahagian tengah anda , misalnya, boleh bermakna tahap kortisol anda telah rosak. Apabila metabolisme kita over-taxed atau kita sedang stress, badan akan mengepam keluar lebih banyak kortisol, hormon yang akan beritahu badan kita untuk simpan lemak di sekitar perut kita. 

5. Muncul selulit di kawasan baru.

40% wanita - termasuklah wanita-wanita yang fit - mempunyai selulit di belakang peha dan pinggul mereka. Tapi kalau kita perasan ia dah muncul dekat bahagian depan peha - itu petanda metabolic red flag! Apabila badan kita mula memerangkap otot untuk bahan pembakaran, lemak lembut akan tertinggal di bahagian belakang, dikenali sebagai selulit. Kita juga akan kehilangan kolagen dan elastin, dan meninggalkan kulit anda kelihatan seperti diregangkan. Ini juga menyebabkan selulit lebih senang kelihatan, This can also make cellulite more noticeable, dan mana-mana lemak badan mula kelihatan lumpy dan distorted.

6. Tumit pecah dan kering. Rambut juga banyak gugur

Tiroid bukan sahaja superstar metabolik, tetapi ia juga berkongsi tanggungjawab untuk memastikan kesihatan kulit, rambut dan kuku. Kulit yang kering dan pecah - pecah - terutamanya di bahagian tumit - adalah satu petunjuk bahawa tiroid se'efficient' seperti yang diharapkan . Rambut gugur, terutamanya bagi wanita pada mahkota kepala mereka juga boleh menunjukkan ketidakseimbangan hormon.

7. Ketagihan gula yang dahsyat pada waktu petang

Kelenjar adrenal kita bertanggungjawab untuk memberitahu badan untuk melepaskan lemak yang tersimpan untuk bahan pembakaran, terutamanya ketika menjelang sebelah petang. Apabila hal ini tidak berlaku, paras gula dalam darah akan jatuh dan mengisyaratkan badan untuk ambil makanan yang dapat membekalkan tenaga dengan cepat - gula dan karbohidrat ringkas. Tetapi ini adalah satu kitaran yang ganas kerana makanan-makanan tersebut tidak akan memberi tenaga yang berpanjangan. Berbeza keadaanya kalau kita mempunyai metabolisme yang tinggi. Ia boleh mengawal gula dalam darah dan memberi kita tenaga sepanjang hari, tanpa jatuh secara mengejut.

Jadi, macam mana nak tingkatkan metabolisme tubuh?

Kita sambung nanti inshaAllah. :-)


Salam sayang, 

Nurul Aini || 013-720 0029
Sahabat Shaklee Anda, 1103786

No comments: